MODROU BUDOVU, která vyrostla na kraji města, nelze přehlédnout. Nové prostory usnadní výrobu a do budoucna umožní zvýšit i její objem.
Hlinsko – Příznivci regionálních
výrobku a kvalitních
uzenin jejich lahudky dobře
znají.
Švandova uzená klobása,
Švandova slanina, Švandův mls, nebo
Farmářský párek se sýrem se
nyní budou vyrábet ve zbrusu
nové hale, která vyrostla v
Hlinsku u vjezdu do města.
Tradiční výrobce uzenářských
výrobků se v rodine Švandových
věnují už po čtyři generace.
Nová výrobní hala ve
Rváčovské ulici umožní rodinné
firmě do budoucna větší
výrobu, přibudou i nová
pracovní místa.
„Je to poprvé v historii
Hlinska, kdy je zde postavena
nějaká uzenářská výrobna,“
říká ředitel firmy a pravnuk
jejího zakladatele Martin
Švanda. „Stavěli jsme ji víceméně
svépomocí bez dotačních
prostředků z Evropské
unie nebo odjinud,“ pokračuje.
Hala splňuje ta nejnáročnější
kritéria, která na uzenářskou
výrobu EU klade. Má
omyvatelné stěny i stropy, investovalo
se i do nových nerezových
strojů a nízkou náročností
na vytápění potěší i
životní prostředí.
„Dříve jsme se těsnali v rodinném
domě, kde byla výrobna,
a bylo to velmi náročné.
I to byl jeden z důvodu ke
stavbě,“ vysvětluje ředitel.
„Nyní máme k dispozici dvakrát
více místa.“ Nová hala
nabízí prostory o rozloze 500
metrů čtverečních a její kapacita
umožnuje výrobu až čtyř
tun uzenin denně. Martin
Švanda k tomu dodává: „Kapacitu
zatím využíváme zčásti.
Přímo tady ve výrobě zaměstnáváme
devět zaměstnanců,
větší prostory nám ale
umožní větší produkci, takže
budeme stavy nejspíše navyšovat.
Další pracovníky potom
zaměstnáváme v našich
obchodech.“
Právě vlastní
prodejny jsou důležitým pilířem
rodinné firmy. „Z pěti
procent objemu výroby dodáváme
na velkoobchod, ale zaměřili
jsme se na prodej ve
vlastních obchodech,“ vysvětluje
ředitel.
Tradiční receptury i kvalitu
uzenin z uzenářství U Švandů
oceňují zákazníci i odborníci.
Oblíbené lahůdky jako je Švandův
mls, Farmářský párek se
sýrem, Švandova uzená klobása
nebo Švandova slanina si vysloužily
v posledních letech
ocenění Mls Pardubického
kraje. Základem výrobků je
kvalitní maso výhradně z českých
chovů (čímž podporují domácí
zemědělce) bez používání
separátu, soji, tukových emulzí
a dalších náhražek masa.
Švandovo řeznictví a uzenářství
funguje v Hlinsku už
78 let, své výrobky nabízí již v
pěti městech (dvě prodejny v
Hlinsku, Skuteč, Žďár nad Sázavou,
Havlíčkův Brod, Ždírec
nad Doubravou), nově se
připravuje otevření sedmé
prodejny v Chotěboři
zdroj Chrudimský deník, foto Radek Pavlík
MODROU BUDOVU, která vyrostla na kraji města, nelze přehlédnout. Nové prostory usnadní výrobu a do budoucna umožní zvýšit i její objem.
Hlinsko – Příznivci regionálních
výrobku a kvalitních
uzenin jejich lahudky dobře
znají.
Švandova uzená klobása,
Švandova slanina, Švandův mls, nebo
Farmářský párek se sýrem se
nyní budou vyrábet ve zbrusu
nové hale, která vyrostla v
Hlinsku u vjezdu do města.
Tradiční výrobce uzenářských
výrobků se v rodine Švandových
věnují už po čtyři generace.
Nová výrobní hala ve
Rváčovské ulici umožní rodinné
firmě do budoucna větší
výrobu, přibudou i nová
pracovní místa.
„Je to poprvé v historii
Hlinska, kdy je zde postavena
nějaká uzenářská výrobna,“
říká ředitel firmy a pravnuk
jejího zakladatele Martin
Švanda. „Stavěli jsme ji víceméně
svépomocí bez dotačních
prostředků z Evropské
unie nebo odjinud,“ pokračuje.
Hala splňuje ta nejnáročnější
kritéria, která na uzenářskou
výrobu EU klade. Má
omyvatelné stěny i stropy, investovalo
se i do nových nerezových
strojů a nízkou náročností
na vytápění potěší i
životní prostředí.
„Dříve jsme se těsnali v rodinném
domě, kde byla výrobna,
a bylo to velmi náročné.
I to byl jeden z důvodu ke
stavbě,“ vysvětluje ředitel.
„Nyní máme k dispozici dvakrát
více místa.“ Nová hala
nabízí prostory o rozloze 500
metrů čtverečních a její kapacita
umožnuje výrobu až čtyř
tun uzenin denně. Martin
Švanda k tomu dodává: „Kapacitu
zatím využíváme zčásti.
Přímo tady ve výrobě zaměstnáváme
devět zaměstnanců,
větší prostory nám ale
umožní větší produkci, takže
budeme stavy nejspíše navyšovat.
Další pracovníky potom
zaměstnáváme v našich
obchodech.“
Právě vlastní
prodejny jsou důležitým pilířem
rodinné firmy. „Z pěti
procent objemu výroby dodáváme
na velkoobchod, ale zaměřili
jsme se na prodej ve
vlastních obchodech,“ vysvětluje
ředitel.
Tradiční receptury i kvalitu
uzenin z uzenářství U Švandů
oceňují zákazníci i odborníci.
Oblíbené lahůdky jako je Švandův
mls, Farmářský párek se
sýrem, Švandova uzená klobása
nebo Švandova slanina si vysloužily
v posledních letech
ocenění Mls Pardubického
kraje. Základem výrobků je
kvalitní maso výhradně z českých
chovů (čímž podporují domácí
zemědělce) bez používání
separátu, soji, tukových emulzí
a dalších náhražek masa.
Švandovo řeznictví a uzenářství
funguje v Hlinsku už
78 let, své výrobky nabízí již v
pěti městech (dvě prodejny v
Hlinsku, Skuteč, Žďár nad Sázavou,
Havlíčkův Brod, Ždírec
nad Doubravou), nově se
připravuje otevření sedmé
prodejny v Chotěboři
zdroj Chrudimský deník, foto Radek Pavlík